Bandet

Medlemmar

Susann Sonntag– Sång, akustisk gitarr, bas
Kenneth Sonntag– Bas, dragspel, stämsång
Hans-Åke Manelius– Trummor, stämsång
Johan Karlsson– Gitarrer
Kenneth Wollsten – Sång, keyboards, akustisk gitarr, dragspel

Historik

1985
Bandet startades år 1985 av Tom Sonntag (Kenneths kusin), Susanne Sonntag, Kenneth Sonntag och Pentti Koivumäki (alla tidigare verksamma i Rolf Sonntags orkester och Ingå Spelmansgille) samt Hans-Åke Manelius (tidigare i Doctor Music).

1987
Orkestern kallade sig först för Tom Sonntag Band. Efter att Tom flyttade till Danmark år 1987 för att studera musik kom Thomas Katter med som ny keyboardist i bandet. Namnet ändrades till Dansbandet SANNES. I samma veva slutade också Pentti Koivumäki och bandet fortsatte som en kvartett.

1988
År 1988 utgavs den första skivan, Land och rike runt, som såldes i drygt 3000 exemplar. Följande vinter anslöt sig Johan Karlsson till bandet.

1989
År 1989 utkom bandets andra skiva, ”En sång till dig”.

1990
År 1990 kom Susannes soloframgångar igång med bl.a.deltagande i den finska uttagningen till Eurovisionssångtävlingen. Susanne blev tvåa med låten Jag tror på friheten. Bandet höll entid paus i verksamheten och det blev förändringar i sammansättningen. Ett par år medverkade Mika Siekkinen på keyboards och Eije Oscarsson på saxofon och dragspel. Tom Backman ersatte Johan Karlsson på gitarr och när Mika Siekkinen lämnade bandet medverkade Pekka Paukku en tid som keyboardist. Vid dethär skedet hade bandets namn ändrats till Susanne Sonntag’s. Därefter kom Johan Karlsson tillbaka till bandet. Samtidigt kom också keyboardisten Teddy Granroth samt gitarristen/bassisten Jocke Wasström med.

1998
År 1998 var det dags för en ny skiva som kort och gott hette Susanne Sonntag’s. Sedan blev det igen ändring i sammansättningen, Teddy Granroth valde körledning framombandet och Kenneth Wollsten kom med som ny keyboardist.

2002
År 2002 deltog Susanne för tredje gången i den finska uttagningen till Eurovisionssångtävlingen. Denhär gången stannade hon på en sjunde plats. Låten hette Welcome the world och gavs ut somen singel. Skivbolaget ville att Susanne skulle lämna bort e:et från sitt namn och då blev hon Susann.

2003
År 2003 vann bandet den finlandssvenska dansbandstävlingen, Stjärnbandet.

2004
Susann tilldelades Nylands kulturpris 2004 Detta noterades i flere tidningar.

Så här skrev Jakobstads Tidningen15.4.2004:

Stort kulturpris till Susanne Sonntag
Nylands svenska kulturfond har tilldelat artisten Susanne Sonntag sitt kulturpris.
Kulturfonden premierar Sonntag för hennes mångsidiga musikaliska verksamhet och hennes aktiva insatser för barn och ungdomar. Susanne Sonntag är kanske mest känd för sitt engagemang i dansbandet Susann Sonntags. Hon ställde också upp i Finlands uttagning till schlager-EM i Istanbul. Sonntag firar sitt 20-årsjubileum som artist i år. Susanne Sonntag premierades i Ingå på torsdagskvällen i samband med kulturfondens utdelningsfest.

Susann firade sitt 20-års jubileum som artist den 2.10.2004. Jubileumskonserten hölls i Kyrkfjärdens Skola i Ingå. I konserten medverkade bl a Thomas Lundin, Susann Sonntag’s, Ingå Disco & Showdansare, Janne Mansikka med musiker och Cecilia Karlsson.

Läs vad Västra Nyland skrev:

Västra Nyland 5.10.2004

Fantastisk show för fullsatt hus

Susann Sonntags 20-årsjubileum blev en succé
Det är nog inte alla dagar Ingå serveras en show av det slag som i rasande fart drog över scenen i Kyrkfjärdens skola på lördagskvällen.

Frågan är om något liknande någonsin hörts eller skådas i dessa lokaliteter som detta 20-årsjubileum med festföremålet Susann Sonntag själv som regissör och klart lysande stjärna.
Fast å andra sidan fick vi ju ett gott smakprov i våras vid Svenska kulturfondens stipendiefest där samma Susann var årets kulturpristagare.
Och under åren som gått är det många fester hon och hennes körer medverkat i.
Men den här gången skulle det alltså bli toppen.
– Vi ska ha kul, sa hon dagarna före festen när biljetterna ännu inte var slutsålda och hon fortfarande gruvade sig för att det inte skulle komma tillräcklig folk.
Men redan på fredagen var det ju slutsålt och den där ”jädrans fina balklänningen” hon skaffat sig var alltså ingen onödig investering.

Med gott humör och rejäla doser humor genomfördes programmet i halsbrytande fart, med de cirka 50 sångarna ur Susanns alla tre Ingåkörer (hon har ett par körer i Virkby också, så det bör preciseras) uppradade längst bak i salen och med de åtta dansarna från Ingå disco- och showdansförening professionellt fladdrande på scenen som den här gången byggts ut med en brygga mitt ut i publikhavet.
Orkestern, där Niklas Rosström också sågs vid trummorna i några sekvenser, var väl samstämd och på minst lika gott humör som sångare och dansare.
Och Thomas Lundins entré blev förstås pricken på i:et – här fick vi några härliga smakbitar ur hans och Susanns Taubeprogram och dessutom en nostalgitripp till 70-80-talens discorytmer.

– Morsan, ropade plötsligt en pojkröst. Där äntrade sonen Sam Sonntag scenen och krävde mera fart – vilket det blev, med en helt underbar Drummel-Petter-rock som fick publiken att jubla.
Det fanns alltså mycket att glädja sig åt denna kväll. Programmet avslutades som sig bör med en grande finale där gracila Cecilia Karlsson nästan tog andan ur allesammans med sin vackra dans.
Och de som inte hade plockat fram näsduken då fick göra det senast när Susanns pappa Nils Kevin steg upp på scenen och tackade för sången och musiken hon bjudit så generöst på:
– Tack för att vi fick dig, sa han och ackompanjerades därvid av diskret näsduksprassel från alla håll i salen.

En fin kväll allt som allt, och senare i höst får vi återuppleva den i radion. Tills dess går det bra att lyssna till den nyutkomna cd:n.
Och nästa år fyller Susanns dansband 20.
Kanske vi kan hoppas på en ny fest då?

Lena Selén

Samtidigt utkom en samlings-CD med det bästa från de senaste 20 åren, bland annat Susanns 4 eurovisions uttagningslåtar samt 3 st nya låtar